Comenius Forum
Maj 17, 2012, 08:45:48 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wypenianie ankiety do Umowy- informacje  (Przeczytany 4943 razy)
Anna Masna
Moderator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Lipiec 21, 2010, 09:58:08 »

Szanowni Państwo,
nie ma ostatecznego terminu przesłania ankiety.
Im później Państwo to zrobią, tym później zostaną przesłane środki finansowe na konto OP.
Formalności związane z podpisywaniem i z przelewem trwają dosyć długo, w związku z tym warto wysłać ankietę jak najszybciej.

Pozdrawiam Anna Masna
Aine
Zaawansowany Użytkownik

« Odpowiedz #26 : Lipiec 21, 2010, 13:15:18 »

Wiem, że nie ma terminu wysłania ankiet, ale też wiem, że jeśli nie wyślę szybko, to w październiku będę miała problemy z wyjazdem. Dlatego chciałabym wysłać tę ankietę, gdy tylko będę miała numer konta. Czy mogę prosić o odpowiedź, jak mam nazwać swój organ prowadzący w przypadku, gdy rządzi nim prezydent miasta, a NIP dostała gmina, bo zależy mi na tym, żeby wysłać tę ankietę od razu dobrze? W urzędzie powiedziano mi, że nazywa się Urząd Miasta, natomiast agencja twierdzi, że to nie jest prawidłowa nazwa. Zatem jaka jest prawidłowa?
Anna Masna
Moderator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #27 : Lipiec 21, 2010, 14:21:36 »

Zgodnie z treścią rozdz.1 art. 3 pkt 5) Ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty
(Dz. U. 2004 Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.) przez organ prowadzący szkołę lub placówkę należy rozumieć ministra, jednostkę samorządu terytorialnego, inne osoby prawne i fizyczne.
W świetle obowiązujących ustaw: Ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym
(Dz. U. 1990 Nr 16 poz. 95, z późn. zm.) i Ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym (Dz. U. 1998 Nr 91 poz. 578, z późn. zm.) gmina i powiat posiadają osobowość prawną jako jednostki samorządu terytorialnego.
Urząd gminy i starostwo powiatowe są aparatami pomocniczymi – jednostkami budżetowymi odpowiednio - gminy i powiatu. Mając na uwadze powyższe wyjaśnienie należy wskazać poprawne dane dotyczące organu prowadzącego i złożyć właściwe pieczęci w ankiecie do umowy finansowej.

Przykład poprawnego zapisu:
Gmina ……  lub  Gmina Miasto ……. lub Miasto…….  lub Powiat ……….

Aine
Zaawansowany Użytkownik

« Odpowiedz #28 : Lipiec 21, 2010, 15:30:58 »

Dziękuję. Może urzędnikom to wyjaśnienie coś wyjaśni, bo mnie nie do końca. Mam wobec tego jeszcze pytanie, czy jeśli kopia zaświadczenia o wyborze prezydenta miasta ma pieczątkę sekretarza miasta i za zgdność z oryginałem Urzędu Miasta, a kopia wniosku o potwierdzenie nadania NIP jest wystawiona na gminę i ma identyczne pieczątki, to dokumenty zostaną przyjęte i uznane za poprawne?
Edyta_S
Zaawansowany Użytkownik

« Odpowiedz #29 : Lipiec 21, 2010, 17:26:55 »

witam,

wysłałam ankietę, wpisując nazwę Gmina Niegowa w zakładce dane adresowe OP.

w zakładce dane bankowe OP jako właściciela rachunku wpisałam Urząd Gminy Niegowa - taka nazwa jest na BIPie. czy to jest dobrze?

pozdrawiam,

Edyta
Bożena K.
Użytkownik
**

« Odpowiedz #30 : Lipiec 22, 2010, 08:39:08 »

Też tak zrobiłam, za radą księgowości oraz OP i teraz się martwię.
Aine
Zaawansowany Użytkownik

« Odpowiedz #31 : Lipiec 22, 2010, 12:19:29 »

No to mam kolejną ciekawostkę. Próbowałam przymusić nasz Urząd Miejski w osobie sekretarza miasta, żeby wybrał odpowiednią nazwę dla organu prowadzącego z trzech propozycji: Miasto, Gmina Miasto i Gmina. Usłyszałam, że powinna być Gmina Miasto, bo jest to gmina miejska. Na pytanie, dlaczego zatem dostałam NIP Gminy, a nie Gminy Miasta, usłyszałam, ża nasz Urząd Skarbowy odmówił rejestracji takiego dziwnego tworu jak Gmina Miasto i musieli zostawić Gminę, ale NIP jest jeden i jest to na pewno NIP organu prowadzącego. Co na to Agencja Narodowa? Czy bedę jeszcze musiała nakłaniać Urząd Skarbowy, żeby zarejestrował Gminę Miasto?
Anna Masna
Moderator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #32 : Lipiec 22, 2010, 12:20:45 »

Witam,
Jeśli chodzi o DANE BANKOWE ORGANU PROWADZĄCEGO to tu może widnieć : urząd lub starostwo.

Pozdrawiam Anna Masna
Anna Masna
Moderator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #33 : Lipiec 22, 2010, 12:23:53 »

No to mam kolejną ciekawostkę. Próbowałam przymusić nasz Urząd Miejski w osobie sekretarza miasta, żeby wybrał odpowiednią nazwę dla organu prowadzącego z trzech propozycji: Miasto, Gmina Miasto i Gmina. Usłyszałam, że powinna być Gmina Miasto, bo jest to gmina miejska. Na pytanie, dlaczego zatem dostałam NIP Gminy, a nie Gminy Miasta, usłyszałam, ża nasz Urząd Skarbowy odmówił rejestracji takiego dziwnego tworu jak Gmina Miasto i musieli zostawić Gminę, ale NIP jest jeden i jest to na pewno NIP organu prowadzącego. Co na to Agencja Narodowa? Czy będę jeszcze musiała nakłaniać Urząd Skarbowy, żeby zarejestrował Gminę Miasto?
Proszę podać NIP który jest używany.
Pozdrawiam Anna Masna
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2010, 13:50:46 wysłane przez Anna Masna » Zapisane
Aine
Zaawansowany Użytkownik

« Odpowiedz #34 : Lipiec 23, 2010, 11:55:05 »

Mam jeszcze kolejne problemy - nasz organ prowadzący, którym jest Gmina Miasto - wreszcie udało mi się to ustalić, nie posiada pieczątki, na której widnieje taka nazwa.
1. Jakie pieczątki powinny się znaleźć pod ankietą?
2. Jakie dane powinny się znaleźć na pieczątce z nazwą Gmina Miasto, żeby to była odpowiednia pieczątka z punktu widzenia Agencji Narodowej?
Pieczątka będzie wyrabiana i chciałabym, żeby mogła być używana we wszystkich kontaktach z Agencją Narodową.
Anna Masna
Moderator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #35 : Lipiec 23, 2010, 14:00:28 »

Witam,
proszę przystawić pieczątkę taką jaką posiada na ten moment OP.
A na pytanie jakie dane powinny znajdować się na pieczątce z nazwą "Gmina Miasto" powinien odpowiedzieć prawnik Organu Prowadzącego.
Pozdrawiam Anna Masna
Aine
Zaawansowany Użytkownik

« Odpowiedz #36 : Lipiec 23, 2010, 17:56:07 »

Bardzo dziękuję. Mam nareszcie wszystkie dane i mam nadzieję, że ankieta zostanie uznana za dobrze wypełnioną.
Aine
Zaawansowany Użytkownik

« Odpowiedz #37 : Lipiec 23, 2010, 18:32:27 »

Na wszelki wypadek zapytam o jeszcze jedną rzecz. W ankiecie są trzy miejsca na prawnych przedstawicieli, zarówno dla szkoły, jak i organu prowadzącego. Na razie wpisałam dyrektora i prezydenta, i tak mogłoby zostać. Zastanawiam się jednak po co są dodatkowe rubryki. Czy lepiej wpisać tam, na przykład, zastępcę dyraktora czy naczelnika wydziału oświaty, czy zostawić puste. Chodzi mi, między innymi, o sytuację, gdy dyrektor lub prezydent będą na urlopie, a potrzebny będzie ich podpis. Czy wówczas będzie mógł to zrobić ktoś inny, ktokolwiek z tego typu uprawnieniami, czy tylko osoba wpisana do ankiety?
Anna_K
Zaawansowany Użytkownik

« Odpowiedz #38 : Lipiec 25, 2010, 07:42:56 »

ja mam 2 przedstawicieli bo tak zdecydowalo miasto- wiec te dodatkowe sa dla mnie.
Anna Masna
Moderator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #39 : Lipiec 26, 2010, 07:43:05 »

Witam,
ja mam 2 przedstawicieli bo tak zdecydowało miasto- wiec te dodatkowe są dla mnie.
Dokładnie tak. Czasami OP wymaga dwóch podpisów ze swojej strony.
Jeśli kogoś to nie dotyczy te pola zostają puste.
Proszę nie wpisywać nikogo dodatkowo.
Pozdrawiam Anna Masna
Aine
Zaawansowany Użytkownik

« Odpowiedz #40 : Lipiec 26, 2010, 08:39:22 »

Za wcześnie się ucieszyłam. Zarówno prezydent, jak i skarbnik, którzy podpisują umowy o dotacje unijne, są dokładnie od dzisiaj na dwutygodniowym urlopie. Czy ankietę mogą podpisać osoby przez nich upoważnione na czas urlopu?
Anna Masna
Moderator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #41 : Lipiec 26, 2010, 14:42:12 »

Witam,
tak może podpisać osoba zastępująca np. zastępca prezydenta ale z takim założeniem że umowę może podpisać tylko i wyłącznie osoby wskazane w umowie.
Pozdrawiam Anna Masna
Aine
Zaawansowany Użytkownik

« Odpowiedz #42 : Lipiec 26, 2010, 15:01:43 »

Jak rozumiem, podczas urlopu prezydenta i skarbnika, ankietę podpisuje zastępca prezydenta i osoba zastępująca skarbnika, natomiast umowę podpisuje prezydent i skarbnik. Ankietę on-line już wysłałam i w ankiecie widnieją nazwiska prezydenta i skarbnika jako prawnych przedstawicieli OP.
Anna Masna
Moderator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #43 : Lipiec 27, 2010, 06:56:31 »

Witam,
Jak rozumiem, podczas urlopu prezydenta i skarbnika, ankietę podpisuje zastępca prezydenta i osoba zastępująca skarbnika, natomiast umowę podpisuje prezydent i skarbnik.
Dokładnie tak. Zaznaczam, że taka sytuacja związana z podpisaniem ankiety jest możliwa wyjątkowo tylko podczas nieobecności osób podpisujących umowę.
Pozdrawiam Anna Masna
Jagienka
Użytkownik
**

« Odpowiedz #44 : Lipiec 29, 2010, 09:34:50 »

Witam. Ja mama jedno pytanie. Czy jeśli deklarację przy składaniu wniosku podpisywał wójt gminy to czy to on ma podpisać ankietę czy teraz może dać pełnomocnictwo do dalszych działań dyrektorowi?
Anna Masna
Moderator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #45 : Lipiec 29, 2010, 11:42:45 »

Witam,
może dać pełnomocnictwo dyrektorowi, ale wtedy w ankiecie jako przedstawiciel OP należy wpisać dyrektora bo to on będzie podpisywał Umowę finansową.
Pozdrawiam Anna Masna
Anna Masna
Moderator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #46 : Sierpień 06, 2010, 13:31:22 »

Szanowni Państwo,
informuję, że w dniach od 10 do 29 sierpnia jestem na urlopie.
W sprawie ankiet do umów finansowych oraz w sprawie umów proszę kontaktować się z Agnieszką Styczeń astyczen@frse.org.pl  oraz Anną Śledzińską asledzinska@frse.org.pl .

Pozdrawiam Anna Masna 
Anna_K
Zaawansowany Użytkownik

« Odpowiedz #47 : Sierpień 06, 2010, 14:21:43 »

Miłego urlopu Uśmiech
Anna Masna
Moderator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #48 : Sierpień 06, 2010, 14:24:15 »

Dziękuję Uśmiech
Pozdrawiam
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!